1,2 milioane de chinezi din zonele afectate de cutremur, ameninţaţi de lacurile create de alunecările de teren pe cursurile râurilor. Sursa: Reuters
1 /.
La două săptămâni după cutremurul care a devastat sud-vestul Chinei, soldându-se cu moartea a 65.080 de persoane şi dispariţia altor 23.150, autorităţile locale şi echipele de salvare se confruntă cu pericolul producerii unor revărsări devastatoare. În urma alunecărilor de teren generate de seismul care a afectat provincia Sichuan pe 12 mai, cursurile unor râuri au fost blocate şi astfel au luat naştere numeroase lacuri artificiale, informează AFP.
Potrivit adjunctului ministrului chinez al resurselor hidraulice, E Jingping, momentan există aproximativ 30 de asemenea lacuri. Situaţia este sub control, însă ploile care au căzut la începutul acestei săptămâni ar putea agrava lucrurile, a recunoscut responsabilul citat. El a mai spus că seismul a afectat şi sute de baraje, dintre care 69 riscă să cedeze.
În noaptea de duminică spre luni, 1.800 de soldaţi şi poliţişti au fost mobilizaţ i în zona unui lac artificial din districtul Beichuan. Ei intenţionează să dinamiteze dărâmăturile ce blochează cursul unui râu din regiune. Agenţia China Nouă a relatat că peste 100.000 de persoane au fost puse la adăpost însă, dacă barajul creat de alunecarea de teren va ceda brusc, alte 1,2 milioane de oameni vor fi în pericol.
Peste 14 milioane de chinezi locuiesc în adăposturi temporare, fie din cauză că şi-au pierdut casele, fie pentru că au fost evacuaţi. Beijingul a cerut comunităţii internaţionale ajutoare umanitare de urgenţă, inclusiv milioane de corturi.
TEORIE GEOLOGICĂ
Seismele majore declanşează altele, la antipozi
Un seism cu o magnitudine asemănătoare celui din China are toate şansele să provoace altele la celălalt capăt al lum