Dacă anul agricol 2008 va fi bun, media scumpirilor va scădea cu 1% Dincolo de toate ameninţările pentru inflaţia acestui an, Banca Naţională întrevede o rază de lumină: recolta din
Dacă anul agricol 2008 va fi bun, media scumpirilor va scădea cu 1%
Dincolo de toate ameninţările pentru inflaţia acestui an, Banca Naţională întrevede o rază de lumină: recolta din toamnă, care se anunţă a fi bogată.
"Un an agricol bun ar putea determina temperarea cu cel puţin un punct procentual a inflaţiei la sfârşitul lui 2008. Să nu uităm că, în România, alimentele reprezintă 37,5% din coşul de consum - mult peste media UE", a declarat, ieri, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.
Contextul în care vin aceste precizări nu e, deocamdată, cel mai favorabil, având în vedere scumpirile anunţate, tot ieri, de majoritatea producătorilor de alimente. Crescătorii de porci, de exemplu, preconizează majorări inevitabile, cu 15%, a preţului cărnii - ceea ce va conduce automat la scumpirea mezelurilor. Ei încă mai resimt efectele secetei de anul trecut, între care cel mai accentuat este criza de furaje, iar scumpirea energiei a dus la o creştere a costurilor până dincolo de limita rentabilităţii.
Acum, când se întrevede deja un an agricol 2008 cu rezultate bune, s-ar părea că vom ieşi din cercul vicios al scumpirilor, mai ales că ponderea alimentelor în coşul inflaţiei e încă destul de mare. "În România, preţurile alimentelor reprezintă peste 70% din media pentru Uniunea Europeană, mai mult decât alte ţări din regiune precum Cehia, Slovacia sau Ungaria", a mai precizat Valentin Lazea, susţinându-şi teza potrivit căreia atenuarea scumpirilor (numai) la produsele alimentare poate aduce o temperare a inflaţiei.
Reamintim că, de la începutul acestui an, în coşul de consum al populaţiei - pe baza căruia statisticienii calculează inflaţia - alimentele au o po