Un loc în cămin costă între 42 şi 494 de lei pe lună. Închirierea unei garsoniere în Bucureşti porneşte de la 300 de euro Reprezentanţii universităţilor susţin că reuşesc în
Un loc în cămin costă între 42 şi 494 de lei pe lună. Închirierea unei garsoniere în Bucureşti porneşte de la 300 de euro
Reprezentanţii universităţilor susţin că reuşesc în proporţie de 60-80 la sută să rezolve cererile de cazare ale studenţilor din anul I. Pentru ceilalţi, alternativa este piaţa liberă.
Pentru cei care intră în anul I, principalele condiţii pentru a obţine un loc în cămin sunt nota obţinută la admitere, dar şi "relaţiile", în unele cazuri. În virtutea autonomiei universitare intituţiile de învăţământ superior hotărăsc ce categorii de studenţi sunt scutiţi de taxă sau au taxa redusă.
O treime din studenţi, pe dinafară
Potrivit rectorului Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, numărul total de locuri din căminele acestei instituţii depăşeşte 13.000. Acestea acoperă aproape 70% din cererile de cazare din fiecare an. Pentru studenţii din anul I, conducerea universităţii încearcă să acopere în totalitate cererea, care se situează undeva între 2.500 şi 3.000 de locuri, iar tarifele de anul trecut au fost de maximum 100 de lei pe lună. Pentru a fi siguri că prind un loc în cămin, proaspeţii studenţi trebuie să trimită o solicitare on-line, în care cer cazare imediat după ce află rezultatul examenului de admitere.
Studenţii care intră în primul an la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) au la dispoziţie un număr de aproximativ 1.500 de locuri de cazare din cele 6.000 disponibile, care acoperă circa 65% din cereri. Potrivit rectorului universităţii, Gheorghe Roşca, tariful unei camere la ASE este de 80-150 de lei, în funcţie de cămin.
În Cluj şi Iaşi, "bobocii" stau în cămin
Instituţiile de învăţă