Masurile agresive prin care presedintele Fed incearca sa rezolve criza financiara si sa evite o recesiune a celei mai mari economii din lume au starnit atat admiratie, cat si critici.
Intr-un weekend de la mijlocul lunii martie, Ben Bernanke, presedintele celei mai importante banci centrale din lume, a rescris cartea de reguli a institutiei.
Ca un comandant de armata, el a luat masuri in forta, atunci si in urmatoarele doua luni, masuri despre care unii oficiali ai bancii centrale spun ca fac parte din "Doctrina lui Bernanke", scrie International Herald Tribune.
Astazi, Bernanke pare sa fi adus la tacere multi critici, in special de pe Wall Street, care spuneau ca este prea academic si are o reactie prea lenta la conditiile de piata.
In acelasi timp insa, au aparut noi critici, conform carora Bernanke a impulsionat cresterea inflatiei si a contribuit la declinul dolarului prin reducerea agresiva a ratelor dobanzii.
Unii spun ca a pus in pericol miliarde de dolari sub forma de fonduri publice prin faptul ca a accceptat active devalorizate cum ar fi creditele ipotecare si auto ca garantii pentru imprumuturi acordate institutiilor financiare. Iar prin faptul ca a implicat Fed in noi zone de interventie si reglementare, a generat semne de intrebare legate de posibilitatea ca independenta Fed sa fie pusa in pericol.
"A existat o serie cu adevarat uimitoare de actiuni indraznete, fara precedent", a declarat Charles Calomiris, profesor in cadrul Columbia Business School, referindu-se la activitatile de creditare ale bancii. "Lucrurile sunt exact cum ar trebui sa fie, insa nu fara costuri si unele riscuri."
Timothy Geithner, presedinte al Fed din New York, si un aliat apropiat al lui Bernanke, spune ca "doctrina" sefului Fed se defineste printr-o utilizare puternica a politicilor monetare si creditarii in scopul evitarii