Cea mai mare companie din România este fruntaşă şi între primele 1.000 de companii din cele mai „proaspete“ ţări intrate în Uniunea Europeană, potrivit unui clasament întocmit de Crossover Research. Sursa: Mediafax
Petrom este pe locul zece între companiile din ultimele zece state intrate în UE, la care se adaugă Croaţia. Clasamentul este întocmit în funcţie de veniturile realizate în 2006, an în care Petrom a avut un rezultat de 3,8 miliarde de euro, în timp ce toate cele 43 de companii româneşti incluse în top au venituri cumulate de 27,5 miliarde de euro.
Dacă în topul Forbes al primelor 2.000 de companii din lume nu îşi găsea locul nicio firmă cu nume românesc, topul de faţă prezintă tot multinaţionale străine care au cumpărat societăţi autohtone. Astfel, deşi Petrom este a zecea cea mai importantă companie din ţările intrate recent în UE, ea este deţinută în proporţie de peste 50% de OMV din Austria.
Acelaşi lucru se poate spune şi despre a doua companie „românească“ prezentată în acest top. Arcelor Mittal Galaţi ocupă locul 49 în clasament, cu venituri de 1,72 miliarde de euro, dar face parte din imperiul indianului Lakshmi Mittal, care mai are în România combinatul siderurgic de la Hunedoara, precum şi producătorii de ţevi de la Roman şi Iaşi.
Prima companie cu capital integral românesc prezentă în top este Electrica, plasată pe poziţia 52. Tot din domeniul companiilor energetice vin şi celelalte companii 100% româneşti prezente în clasament: Transelectrica (locul 166), Hidroelectrica (174), Electrocentrale Bucureşti (192). În rest, suntem reprezentaţi de investitorii străini cu afaceri în ţara noastră: Automobile Dacia (locul 54) sau Metro Cash&Carry (56).
Cea mai mare companie din clasament este concernul polonez Naftowy Orlen, cu venituri de 13,6 miliarde de euro, urmat de grupul ungar MOL.