Pentru prima data in istoria postdecembrista harta electorala este dominata de doua partide care-si disputa suprematia, umar la umar. Cu diferente foarte mici, PSD si PD-L au obtinut, fiecare, in jur de 28% din voturile pentru consilierii judeteni. In 2004, PSD domina 21 dintre judete, in vreme ce Alianta D.A. isi adjudeca 16 plus Capitala, iar UDMR patru. Acum PD-L spera sa preia conducerea in 14 judete, liberalii si maghiarii in cate cinci, iar PSD in 17 judete. PSD are deja peste 400 de primarii, PD-L 300, iar PNL 213. Fosta alianta PNL-PD ar fi putut astfel domina administratia locala. La Constanta, social-democratul Radu Mazare a castigat cu peste 70%, iar la Cluj, Emil Boc, presedintele PD-L a castigat din primul tur primaria cu peste 75%, in vreme ce liberalul Ilie Bolojan s-a instalat la primaria din Oradea cu putin peste 50% din voturi.
Tendintele regionale se mentin si dupa primul tur al acestor alegeri, iar dreapta castiga nu doar in Transilvania si Banat, ca pana acum, ci si in Bucovina. Practic, PD-L si-a adjudecat majoritatea judetelor ardelene, cu exceptia celor cu populatie preponderent maghiare. Capitala, care in mod traditional opta tot pentru partide de dreapta, este dominata la Consiliul General Municipal de PD-L cu 33%, urmat de PSD cu 26, PNL cu 10. In Moldova, care era fieful social-democratilor, PSD pierde teren. La Suceava, consiliul judetean va fi dominat de PD-L, iar la Botosani noul primar face parte din acelasi partid.
Votul uninominal pentru sefii consiliilor judetene, proiectat pentru eliminarea baronilor locali si a aranjamentelor transpartinice, nu pare sa-si fi atins scopul, iar traditionalii candidati PSD Marian Oprisan de la Vrancea, Nicusor Constantinescu de la Constanta si Ion Calinoiu de la Dolj si-au mai adjudecat cate un mandat.
Pentru prima data in istoria postdecembrista harta electorala est