Nu puţine sunt produsele pentru care plătim mai mult decât europenii. Cărţile sunt printre excepţii, doar pentru că nu arată la fel de bine. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Cărţile vândute în România sunt mai ieftine cu până la jumătate decât în librăriile din restul Uniunii Europene, în principal pe fondul lipsei de calitate a produselor. Dacă preţul mediu al unei cărţi în ţările europene este de 25 de euro, în România ajunge la 12 euro.
Săptămâna trecută, „Evenimentul zilei“ v-a arătat că plătim la fel de mult şi câteodată chiar mai mult decât ceilalţi europeni pentru alimente, îmbrăcăminte, electronice şi electrocasnice, credite bancare, carburanţi, vacanţe şi case.
Cărţile sunt printre puţinele excepţii. Cărţile vândute în România sunt cu 80% mai ieftine decât în Ungaria, cu 75% faţă de Germania şi 70% faţă de Statele Unite.
„Editurile din România sunt reţinute faţă de mărirea preţurilor, pentru că există temerea scăderii vânzărilor. Preferă să scoată primul tiraj mic, şi în cazul în care cartea începe să meargă bine pe piaţă, atunci decid să editeze un nou tiraj. De aici rezultă şi mari rupturi de stoc la titluri de impact“, ne-a declarat Emilia Canea, directorul general al Depozitului de Carte Distribuţie.
TVA mai mic decât la alimente
Nu doar politica de preţ este diferită în România faţă de restul Europei, dar şi politica de prezentare a cărţii. „Dacă editurile vestice preferă coperţile cartonate ca formă de prezentare pentru noutăţile editoriale, cu succesiunea coperţilor obişnuite în general după o medie de 8-12 luni, la editurile româneşti titlurile cu coperţi cartonate apar destul de rar“, a explicat Emilia Canea.
Deşi avem o taxă pe valoare adăugată mai mică pe cărţi şi ziare decât la alimente - 9%, faţă de 19% - ţările din Europa aplică un TVA şi mai mic la aceste produse