ANDREI POSTELNICU: "Democraţii americani au scris o nouă filă în istorie marţi seară, deşi pentru unii nu e vorba de fila pe care şi-ar fi dorit-o."
Pe cât de dulce ar fi gustul victoriei lui Barack Obama, pe atât de amară este înfrângerea pentru Hillary Clinton. De aceea, campania democrată pentru Casa Albă împotriva republicanului John McCain începe prin evaluarea pagubelor pe care democraţii şi le-au făcut lor înşişi, înainte ca etapa decisivă a campaniei să fi început.
Teoretic, în ce-i priveşte pe democraţi, acest ciclu electoral ar fi putut să fie rupt din Rai. Ei candidează împotriva unui partid al cărui actual preşedinte şi-a distrus aproape întreaga bază de sprijin. Opt din zece americani cred că, sub conducerea lui George W Bush, ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Dl Bush îşi încheie mandatul cu o recesiune economică şi este asociat cu industria petrolieră în timp ce benzina costă mai mult ca oricând.
Mai mult, el a început un război pe care marea majoritate a americanilor nu-l mai sprijină. Trăgând linie sub toţi aceşti factori, republicanii ar trebui să nu aibă nicio şansă în faţa democraţilor conduşi de dl Obama în campania din toamnă. Realitatea este însă alta. Cele şase luni petrecute de dl Obama în lupta cu dna Clinton au expus şi au accentuat diviziuni profunde în rândul electoratului democrat, diviziuni care au luat conturul unor oportunităţi pentru dl McCain.
Din aceste motive, dna Clinton nu are prea mult timp ca să-şi lingă rănile. A promis că va face tot ce-i stă în puteri pentru ca un democrat să câştige Casa Albă în noiembrie. Ea nu va fi acel democrat, şi următoarele luni vor dovedi cât de sinceră i-a fost promisiunea, dacă e capabilă să semneze acea filă de istorie pe care numele său nu e scris în literele cele mai mari. Un lucru este cert: istoria scrisă marţi nu le aparţine numai