După un sfert de veac de la descoperirea virusului HIV, milioane de bolnavi nu au acces la tratamentele ce le-ar putea prelungi viaţa.
Un raport recent, citat de BBC News, arată că numai 31% din populaţia ţărilor sărace ori în curs de dezvoltare are acces la terapia antiretrovirală. Raportul mai arată că aproximativ 33 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu HIV, iar 2,5 milioane sunt nou infectaţi de-a lungul unui an. În România, peste 300 de cazuri noi se depistează anual, numărul bolnavilor ridicându-se la peste 15.000.
Deşi accesul la testele pentru depistarea HIV a devenit foarte facil, în continuare există mulţi oameni care nu ştiu dacă sunt sau nu infectaţi cu acest virus. „Împotriva epidemiei de HIV nu putem face decât să prevenim răspândirea infecţiei“, a atras atenţia Kevin De Cock, director în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anul acesta, pe 5 iunie, se împlinesc 25 de ani de când un grup de medici francezi, de la Institutul Pasteur, a izolat virusul HIV.
„Cocktailuri“ de medicamente pentru bolnavi
Chiar dacă au trecut peste 20 de ani de la descoperirea HIV/SIDA, cercetă- torii spun că va mai dura mult timp până când va fi descoperit un vaccin împotriva acesei boli. „Aş fi dorit ca această «aniversare» să fi fost de fapt dedicată învingerii epidemiei“, a spus profesorul Luc Montaigner de la Institutul Pasteur din Paris, cel care a condus echipa de specialişti ce a publicat pentru prima oară informaţii despre virusul HIV, în revista americană „Science“.
Cercetătorii americani au făcut şi ei studii în domeniul HIV, ceea ce a permis elaborarea testelor de depistare a acestui virus prin probe de sânge.
În 1990, au fost lansate şi „cocktailurile“ de antiretrovirale, medicamente care permit ca SIDA să fie o boală cronică, şi nu o condamnare la moarte. Chiar dacă viru