Răscumpărat cu 100 de milioane de euro, parcul Bordei a devenit cel mai scump din Capitală. Sursa: EVZ
La nici trei luni de la readucerea în proprietatea primăriei, Parcul Bordei se deschide pentru cetăţeni. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, se declară mulţumit de faptul că Bordeiul va fi redat bucureştenilor „după 40 de ani“.
Peisajul parcului a fost complet schimbat în ultimele două luni: pe pământul pe care afaceristul Costică Constanda ar fi visat câţiva zgârie-nori au răsărit copaci, flori şi iarbă. Pe lac se plimbă în voie patru lebede negre, iar pe insulă, imediat ce treci de podeţul încărcat cu jardinierele cu flori, te aşeaptă o minirezevaţie cu opt păuni. Ici-colo, plimbăreţii se vor putea aşeza pe bănci din lemn şi fier forjat, iar spre înserat, ei vor putea admira peisajul de la lumina unor stâlpi de iluminat noi, cu globuri alb-mate.
Totodată, bustul din ipsos al „Marelui singuratic“, Marin Preda, poate fi admirat în acest parc. Videanu recunoaşte că ideea i-a aparţinut academicianului Eugen Simion şi promite ca, în câteva luni, să fie turnat şi în bronz.
Toată această reamenajare, împreună cu sistemul de irigaţii subteran al gazonului, a costat primăria peste jumătate de milion de euro.
La final de mandat, Videanu, care promisese în 2005 o centură verde pentru Capitală, susţine că avem acum 16,32 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Ca să iasă la liman, primăria socoteşte numărul copacilor, precum Pristanda steagurile. O dată sunt 35.000 de arbori plantaţi din noiembrie 2007 până acum, apoi 10.500 de arbori plantaţi în 2008, şi alţi 3.600 în ultimele două luni ale lui 2007. Totalul ar fi, oricum, 200.000 de arbori, care ar trebui să răsară în Bucureşti în următorii doi ani şi jumătate.
După Bordei, vor trece la modernizat parcurile: Tineretului, Heră strău, Cişmig