Cei mai mari producatori de petrol ai lumii se dovedesc incapabili sa furnizeze mai mult petrol in ciuda preturilor foarte ridicate, o evolutie ce pare sa sfideze logica traditionala a pietelor.
Noi date furnizate de Departamentul de Energie al Statelor Unite indica faptul ca cei mai importanti producatori de petrol din lume au livrat anul trecut cu 2,5% mai putine produse petroliere decat in 2006, in ciuda unei majorari cu 57% a preturilor, o tendinta care pare sa se manifeste si in acest an, scrie Wall Street Journal.
Exista mai multe motive in spatele declinului exporturilor nete. Profiturile in crestere din titei au alimentat o crestere puternica a cererii de petrol in Arabia Saudita si Orientul Mijlociu, ducand la o scadere a volumului de petrol pentru export. In acelasi timp, din cauza imbatranirii campurilor si investitiilor insuficiente, exporturile au scazut semnificativ in Mexic, Norvegia si recent in Rusia. OPEC si-a redus la randul sau productia la inceputul anului trecut si nu a mai luat masuri de majorare a livrarilor pana in toamna anului trecut.
In ansamblu, potrivit datelor Departamentului de Energie, exporturile nete ale celor mai mari 15 furnizori din lume, care reprezinta 45% din productia totala, au scazut cu aproape un million de barili, pana la 38,7 milioane de barili pe zi anul trecut. Scaderea ar fi fost mai pronuntata daca tari mai putin dezvoltate, ca Angola si Libia, ale caror economii nu au devenit inca mari consumatoare de energie, nu si-ar fi majorat productia.
In ciuda atentiei acordate cererii in crestere de energie venite din partea Chinei, cererea din Orientul Mijlociu ar putea reprezenta cea mai mare problema. Anul trecut, cei mai mari sase exportatori de petrol din regiune, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iranul, Kuweitul, Irakul si Quatarul, si-au redus productia cu 544.000 de barili pe