Compania germană PCC doreşte preluarea ultimei redute din industria chimică românească, Oltchim. Sursa: Mediafax
Au apus vremurile în care regimul comunist din România proteja industria chimică pentru că era domeniul cu cea mai mare trecere la cuplul Ceauşescu. România a rămas cu un singur combinat competitiv pe piaţă - Oltchim.
Statul se pregăteşte să vândă însă şi această unitate, iar nemţii de la PCC, deja acţionari minoritari în combinat (13%) vor să deţină controlul la Vâlcea. Mai mult, ei au anunţat ieri că negociază cu OMV-Petrom achiziţionarea petrochimiei de la rafinăria Arpechim, deţinută de austriecii de la OMV.
Combinatul din pădure
O reţea impresionantă de autostrăzi leagă Dusseldorf de Duisburg, ultimul fiind oraşul de reşedinţă al PCC. Pădurea şi casele ca în povestea lui „Hänsel şi Gretel“ maschează zona industrială a oraşului. Cu „cartierul general“ amplasat parcă în mijlocul unei grădini botanice, PCC deţine deja controlul industriei chimice poloneze şi are activităţi în alte 17 ţări.
Pentru România, strategia nemţilor are trei direcţii: să preia Arpechim şi prin această mişcare să forţeze guvernul să negocieze cu ei vânzarea Oltchimului deoarece Arpechimul este principalul furnizor de materie primă a combinatului vâlcean. O altă cale este cumpărarea Oltchimului, unde are atuul participaţiei minoritare, şi apoi să încheie cu Arpechim o înţelegere pentru furnizarea de materie primă pe termen lung.
Nu în ultimul rând, PCC poate câştiga industria chimică de la noi cu ajutorul Comisiei Europene. PCC a depus o plângere la Bruxelles în care acuză statul român de acordarea unui posibil ajutor de stat deoarece doreşte convertirea datoriilor Oltchim în acţiuni. „Procedura de preluare a Oltchim mai poate dura şase luni, timp în care trebuie să clarificăm cu AVAS problema datoriei de