Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la vernisajul expozitiei "1848: proiectul Romaniei moderne. Proclamatia de la Islaz si Bucurestii", la Muzeul Municipiului Bucuresti, in cladirea Palatului Sutu.
In discursul sau, Traian Basescu a remarcat, la 160 de la prezentarea Proclamatiei, actualitatea unora dintre cele 22 de puncte ale proclamatiei, precum dreptul de a fi ales al oricarui cetatean, combaterea coruptiei si raspunderea pe care o presupune functia publica.
De asemenea, Traian Basescu a precizat ca, din pacate, documentul de la 1848 nu a servit drept sursa de inspiratie pentru niciuna dintre Constitutiile Romaniei.
Proclamatia de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de miscarea revolutionara din Tara Romaneasca dupa citirea sa de catre Ion Heliade Radulescu. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu este nevoit sa accepte termenii Proclamatiei si sa recunoasca Guvernul revolutionar provizoriu.
Proclamatia de la Izlaz a avut forma si valoarea unui act constitutional. Intre cele 22 de prevederi ale sale se remarca:
Independenta administrativa si legislativa, separatia puterilor, egalitatea drepturilor politice, alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani, reducerea listei civile a domnitorului, emanciparea clacasilor, dezrobirea tiganilor, instructiune egala, infiintarea unor asezaminte penitenciare si crearea Garzii Nationale.
Localitatea Islaz (in prezent in judetul Teleorman, atunci in judetul Romanati) era in epoca un mic port la Dunare care, spre deosebire de porturile Turnu Magurele, Giurgiu si Calafat, nu era sub controlul direct al turcilor.
Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la vernisajul expozitiei "1848: proiectul Romaniei moderne. Proclamatia de la Islaz si Bucurestii", la Muzeul Municipiu