Comercializate intens, plantele „sălbatice“ orientale nu mai sunt de găsit în natură.
Plantele folosite ca remedii naturale pentru numeroase afecţiuni sunt ameninţate cu dispariţia de vânzările pe internet. Avertismentul vine din partea secretarului general al Societăţii franceze de entofarmacologie, Jacques Fleurentin, potrivit căruia, din cauza comercializării on-line, plantele tămăduitoare ar putea dispărea curând de pe faţa planetei, relevă AFP. Fleurentin susţine că printre acestea se numără plante utilizate de vreme îndelungată în Tibet sau în China, precum Cordyceps sinensis sau Rhodolia crenulata.
De pildă, ginsengul sălbatic, pe care chinezii îl folosesc foarte mult pentru efectul său revitalizant, şi arnica, plantă care vindecă plăgi, vânătăi şi umflături, aproape că nu mai există în stare sălbatică, astfel că trebuie acum cultivate. Aşa se întâmplă cu mai toate plantele care au puteri vindecătoare.
„De când firmele chineze sau americane le comercializează, mai ales prin internet, sunt plătiţi culegători pentru a merge să le caute şi să le adune în cantitate mare“, a declarat Fleurentin în timpul unei întruniri pe tema biodiversităţii, care a avut loc în estul Franţei.
Plantele sunt extrem de căutate, în ciuda preţurilor care continuă să crească. În cazul Cordyceps sinensis, o ciupercă tibetană utilizată în mod tradiţional pentru tratarea tusei şi a problemelor respiratorii întâlnite la pacienţii vârstnici, preţul a crescut în China, începând din 1975, de 2.000 de ori, ajungând în 2005 la 4.000 de euro pentru 500 de grame.
Dacă tastezi pe motorul de căutare Google „Cordyceps sinensis“, se afişează 128.000 de răspunsuri, majoritatea fiind website-uri care vând virtuţile tămăduitoare ale plantei, bună pentru rinichi, plămâni sau lombalgii. La rândul său, Rhodolia crenulata are un succes nebun la