Ultimele rezultate ale programului „Analize pentru toţi“, iniţiat vara trecută de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), arată că numai 10% din populaţia feminină, cu vârste cuprinse între 19 şi 70 de ani, a efectuat în ultimii trei ani un test Papanicolau şi doar 3% o mamografie.
Totuşi, femeile au fost mai receptive decât bărbaţii faţă de acest program. Din populaţia evaluată, 43% au fost bărbaţi şi 57% femei. Datele parţiale obţinute în urma Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei mai arată că, din cei care s-au prezentat la medic, 29,6% riscă să se îmbolnăvească de diabet zaharat, 8,12% - de afecţiuni cardiovasculare, 6,87% - de cancer, 3,09% - de osteoporoză, iar 2,71% ar putea suferi un accident vascular cerebral.
Pentru diabet, riscul cel mai mare se menţine în judeţele Ilfov, Cluj şi Prahova, iar pentru afecţiuni cardiovasculare, în top este Harghita. Până acum, au fost evaluate peste 9.000.000 de persoane. „Dintre acestea, peste un milion erau neasigurate“, a declarat ieri ministrul sănătăţii. Pentru program s-au cheltuit până acum 100 de milioane de euro, bani proveniţi din „taxa pe viciu“