Fenomenul „copilului rege“, care îşi joacă părinţii pe degete, îi îngrijorează pe specialiştii occidentali. Sursa: NorthFoto
Psihiatrii, psihanaliştii şi juriştii occidentali sunt tot mai îngrijoraţi de un fenomen care ia amploare pe zi ce trece. Este vorba despre fenomenul numit „copilul rege“ sau „copilul tiran“, notează „Le Figaro“. Specialiştii sunt preocupaţi de faptul că tot mai mulţi micuţi încearcă să-şi determine părinţii să răspundă dorinţelor lor recurgând la alternarea unor momente de furie şi şantaj afectiv cu faze în care se poartă frumos, astfel încât să fie iertaţi pentru ieşirile anterioare.
Experţii susţin că au întâlnit cazuri pur şi simplu uluitoare. „Am văzut părinţi care au venit epuizaţi la consultaţie cu un copilaş de 3 ani cu care nu mai reuşeau să se înţeleagă. Când l-am întrebat pe micuţ dacă ştie de ce este în cabinetul meu, mi-a spus că a venit pentru că părinţii lui nu fac ce vrea el“, a povestit, la o conferinţă organizată la Paris de Comitetul Naţional pentru Copii, Arlette Garih, psihanalist la centrul Cochin-Port-Royal.
Riscurile educaţiei fără constrângeri
Tema „copilului rege“ sau a „devierii drepturilor copilului“ este de actualitate în întreaga lume, având în vedere că adulţii au dat uitării modelele de educaţie bazate pe autoritate, preferându-l pe cel în care copiii sunt lăsaţi să acţioneze după bunul lor plac.
În aceste condiţii, specialiştii spun că părinţii trebuie să înveţe din nou care este importanţa impunerii unor limite şi interdicţii.
Experţii consideră că printre cauzele care stau la baza acestui fenomen se numără lipsa de timp a părinţilor, divorţurile timpurii, familiile monoparentale şi faptul că micuţii sunt lăsaţi să se uite prea mult timp la televizor. În plus, mamele se simt vinovate dacă nu toate lucrurile merg bine, iar unele ajung s