Doar cei care au un salariu de 1.700 de euro îşi vor permite o pensie de 1.000 de euro. Sursa: NorthFoto
În goana lor după cât mai mulţi bani, pe care apoi îi cheltuiesc cu uşurinţă, tinerii uită că, atunci când vor ajunge de seama bunicilor, vor fi nevoiţi să trăiască doar dintr-o pensie derizorie.
Cotizaţiile mult prea mici la asigurările sociale de stat şi private din momentul de faţă le vor asigura doar câteva sute de euro celor care se vor retrage din activitate peste 30-35 de ani. Ce ar trebui să facă?
Singura posibilitate pentru o bătrâneţe liniştită din punct de vedere al banilor este cotizarea, încă de pe acum, pentru o pensie suplimentară. Oficialii din sistemele pensiilor private estimează că, pentru o contribuţie lunară de o sută de euro, salariaţii vor primi de patru ori mai mult, la pensionare. Cei care vor să aibă o pensie de peste 1.000 de euro trebuie să-şi găsească un job plătit cu 1.700 de euro brut.
Privaţii sunt optimişti, dar cu rezerve
Specialiştii din domeniu nu pot estima însă ce valoare vor avea 1.000 de euro peste 30 sau 35 de ani. „Mediul de investiţii este foarte greu predictibil. În plus, nu putem şti care va fi evoluţia salariilor, a inflaţiei şi a altor etaloane economice. Dar, dacă se menţine trendul pozitiv al economiei, pot aprecia că, la o sută de euro investiţi lunar, de acum, în fondurile de pensii de stat şi private, beneficiarul va primi de patru ori mai mult la pensionare. Practic, pentru o pensie lunară de 1.000 de euro pe care o vor primi peste 30 şi ceva de ani, salariaţii trebuie încă de pe acum să cotizeze cu 250 de euro, lunar“, a apreciat directorul diviziei de pensii a Allianz Ţiriac, Crinu Andănuţ.
Pensia de stat, „cenuşăreasa“ veniturilor
Andănuţ are totuşi mari rezerve în ceea ce priveşte dorinţa tinerilor de a se asigura mater