Un plan guvernamental privind detaşarea a 2.500 de soldaţi pe străzile marilor oraşe italiene, pentru a asigura securitatea localnicilor, a fost dur criticat de opoziţia de stânga, de poliţie şi de un fost comandat militar.
Între timp, armata a intervenit deja în operaţiunile civile, asistând, sâmbătă, la deschiderea unei gropi de gunoi în regiunea Campania, în încercarea de a rezolva criza deşeurilor.
Militarii ar avea rolul de a combate ceea ce guvernul numeşte „valul de infracţiuni“ comise de imigranţi şi dreptul de a opri suspecţii pentru cercetări, dar nu şi cel de a face arestări. În încercarea de a calma criticile, guvernul a precizat că soldaţii ar putea fi detaşaţi „în mod experimental“, pentru o perioadă de cel mult un an. Chiar şi aşa, anunţul făcut vineri de ministrul apărării, Ignazio La Russa, s-a lovit de un cor de proteste publice.
În vreme ce deputatul Antonio di Pietro, liderul partidului de opoziţie Italia Valorilor, a amintit că detaşarea militarilor pe străzi este o practică folosită în ţări precum Columbia, şeful Partidului Democrat, Walter Veltroni, a apreciat că decizia „umileşte forţele de ordine din ţară“. Şirul de critici a fost continuat de fostul şef al statului major italian, generalul Mario Arpino, care a evidenţiat impresia neplăcută creată de faptul că soldaţii, unii dintre ei veterani, au misiuni asemănătoare celor îndeplinite în trecut în Kosovo sau Albania. În acelaşi timp, un sindicat al poliţiştilor a calificat strategia guvernului de dreapta, condus de Silvio Berlusconi, drept o „cascadorie publicitară“.