Doamnele şi domnişoarele de toate vârstele fac coadă la „prăjit“ în saloanele din Capitală, chiar dacă razele ultraviolete le afectează grav sănătatea. Sursa: NorthFoto
Au existat vremuri în care românii erau dependenţi de sucurile de la dozator, adorau tricourile second-hand şi îşi pierdeau banii la jocuri piramidale. Acum, o parte dintre ei traversează epoca solarelor, pe care le folosesc fără discernământ şi „după ureche“, cu o capacitate uluitoare de a ignora studiile medicale şi avertismentele emise de Societatea Română de Dermatologie.
În Bucureşti, o evidenţă numerică şi calitativă a tuturor saloanelor care oferă acest serviciu ar fi, la momentul de faţă, o provocare uriaşă, deoarece multe dintre acestea funcţionează, ca rotiseriile, printre blocuri.
Clientela e formată cu precădere din femei, care îşi fac programări pe care le respectă cu religiozitate, pentru că, la solar, totul se calculează în minute. Sub „bomba de lumină“ la care se supun, pielea se înroşeşte, se cojeşte şi ustură, dar dacă, în final, se înnegreşte, se poate spune că a meritat.
Bronzul bate studiile
În cartierul Drumul Taberei, spre exemplu, saloanele de înfrumuseţare, deschise la parter de bloc, au preţuri mici şi oferte promoţionale. În weekend, la cabina de bronzat stau la coadă femei şi fete care au şi uitat care este culoarea lor naturală. Studiile de specialitate le provoacă zâmbete suspect de naive. Nu au auzit de cercetarea suedeză, din 1994, care arată că riscul de a dezvolta melanom (tumoră malignă a pielii) este de şapte ori mai mare la cei care merg la solar de mai mult de zece ori pe an, în raport cu cei care nu folosesc solarul. Nici de studiile americane, din 2002, care raportează o creştere cu 75% a riscului de melanom dacă expunerea se face înainte de 20 de ani.
Preţ de vară: 1,5 lei/ minut @N_P