Horia Roman-Patapievici: "Ideologia a fost înlocuită prin profitabilitate, iar afinitatea electivă prin sete de putere şi interes nud."
Nicolae Văcăroiu, vicepreşedinte PSD şi preşedinte al Senatului, a dezvăluit în vinerea dinaintea turului doi al alegerilor locale care este strategia PSD pentru viitor: „Domnul Traian Băsescu încalcă tot mai des Constituţia. Dacă continuă pe această linie, poate avea şi surpriza unei noi suspendări.“
Deci, deşi preşedintele încalcă frecvent Constituţia, PSD nu reacţionează deocamdată (ceea ce îl face complice), aşteaptă însă momentul potrivit (ceea ce arată că nu de Constituţie îi pasă, ci de eficacitatea loviturii politice). Potrivit PSD, momentul propice pentru suspendarea preşedintelui va fi imediat după aflarea rezultatului alegerilor generale. Căci, argumentează acelaşi Văcăroiu, riscul de a nu avea un guvern PSD e mare: „E greu ca un (singur) partid să treacă peste 50%“. Prin urmare, „domnul Băsescu trebuie să se aştepte şi la surprize“. Surpriza este suspendarea. Scopul nu este apărarea constituţiei, ci, în mod explicit, încercarea de a-l împiedica pe preşedintele recalcitrant să numească un prim-ministru care nu convine PSD. Odată preşedintele de drept suspendat, cel care salvează PSD de riscul de a rata încă o dată guvernarea este, fireşte, preşedintele interimar, adică Nicolae Văcăroiu, care „numeşte primul-ministru“. Rezultă un guvern PSD. Cum va guverna PSD? Simplu. Nici fruntaşii PSD, nici fruntaşii PNL, nici fruntaşii PC nu ascund faptul că se vor alia (iar UDMR va întări oricând pe cel mai puternic). Spune Nicolae Văcăroiu: „În momentul în care reuşim să facem după alegeri o alianţă şi avem o majoritate, de peste 50%, va fi greu pentru Traian Băsescu să desemneze un prim-ministru pe care îl vrea el şi să meargă cu un guvern minoritar. În orice caz, PDL se va duce undeva la limita a 20%, nu mai mult“