Ministrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat, joi seara, ridicarea definitiva a sanctiunilor fata de Guvernul cubanez, pentru a incuraja regimul lui Raul Castro.
Ridicarea oficiala a sanctiunilor, suspendate din 2005, urmeaza sa fie aprobata luni, pentru a fi sprijinit regimul lui Raul Castro (foto) in tranzitia dupa "epoca Fidel", insa decizia nemultumeste Statele Unite ale Americii, relateaza AFP.
Pentru a obtine acordul Republicii Cehe, care s-a aratat pana in ultimul moment reticenta fata de aceasta decizie, UE a acceptat sa ofere unele garantii legate de drepturile omului.
Aceasta conditie nu i-a impiedicat, insa, pe unii disidenti cubanezi sa condamne decizia europeana.
"Trebuie sa ne asteptam la lucruri oribile pentru Opozitie. Deja dinainte de ridicarea sanctiunilor, Guvernul era incredibil de agresiv...Acum, ca sanctiunile au fost ridicate, agresivitatea sa se va dezantui", a afirmat Martha Beatriz Roque, lider al Opozitiei radicale, eliberata din detentie in 2004.
Madridul, prima cancelarie care a normalizat relatiile cu Havana, in 2007, si care exercita presiuni de luni de zile pentru ridicarea definitiva a sanctiunilor, a salutat decizia.
"Creeaza conditiile pentru lansarea unor viitoare negocieri pentru un acord de asociere intre UE si Cuba", a afirmat ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos. El a precizat ca acesta ar putea fi un obiectiv al presedintiei spaniole a UE, din 2010.
Perspectiva ridicarii sanctiunilor fata de Havana a provocat joi, la Washington, un val de ostilitate.
"Nu suntem de acord ca UE sau oricine altcineva sa diminueze sanctiunile in acest stadiu", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, denuntand o decizie care ar putea sa lase "un regim dictatorial" sa creada ca "oprimarea poporului sau