In aceasta luna, activitatea economica din zona euro a inregistrat o scadere pentru prima data in ultimii cinci ani, conform unui studiu ce indica faptul ca regiunea este pe cale sa se confrunte cu o incetinire considerabila a ritmului de crestere.
Scaderea peste asteptari consemnata de indicele PMI (Purchasing Managers Index) pentru zona euro in luna iunie releva faptul ca regiunea ce include 15 tari este in mod considerabil afectata de majorarea pretului petrolului, aprecierea monedei unice europene, majorarea ratelor dobanzii si incetinirea ritmului de crestere a economiei Statelor Unite, scrie Financial Times.
In conditiile in care presiunile legate de preturi sunt si ele in crestere, studiul va intensifica temerile conform carora regiunea se va confrunta cu un fenomen de stagflatie (crestere redusa si inflatie ridicata).
Totusi, aceste rezultate slabe nu vor opri probabil Banca Centrala Europeana sa-si puna saptamana viitoare in aplicare planul de majorare a ratei de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25%.
Inflatia din zona euro, aflata la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, de 3,7 procente, depaseste cu mult tinta BCE ce vizeaza o rata anuala "sub, dar apropiata" de 2%, si ar putea avansa pana la 4 procente in lunile urmatoare.
Aceste rezultate slabe au impins moneda euro pana la 1,5501 in raport cu dolarul, de la un nivel de 1,5559, extinzand pierderile inregistrate de aceasta saptamana trecuta in raport cu dolarul.
Economia Germaniei inregistreaza in continuare unele dintre cele mai solide performante din zona euro. Totusi, indicele PMI pentru Germania, situat la 53,7 puncte, in scadere de la 55,0 in mai, a fost cel mai slab timp de 3 luni, desi a continuat sa indice o crestere a activitatii.
Separat, institutul german Ifo a anuntat o scadere peste asteptari a indicelui p