Apropierea datei de 1 iulie, la care Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să răspundă solicitărilor de majorare a preţului gazelor naturale, înteţeşte presiunea din partea furnizorilor.
Aceştia (Distrigaz Sud şi E.ON) au apelat la un întreg arsenal de intimidare, pentru a determina reglementatorul să aprobe majorările cerute de ei: au spus că livrările de gaze către populaţie pot fi reduse sau chiar stopate şi că nu vor mai face investiţiile programate.
Ieri, E.ON a cerut încă o dată majorarea tarifelor la gaze pentru populaţie cu 24%, după o săptămână de la avansarea acestei cifre de către Frank Hajdinjak, preşedintele CA al E.ON Gaz România.
Compania germană crede că, la finele anului, gazele cumpărate din import vor ajunge la 600 de dolari/1.000 de metri cubi, aproape dublu faţă de cât a estimat ANRE preţul gazelor de import pentru acest an (370 de dolari/1.000 de metri cubi - n.r.), când a aprobat creşterea de la 1 februarie. Consumatorii Distrigaz Sud plătesc 989,55 de lei/1.000 de metri cubi, iar cei ai E.ON 983,1 lei/1.000 de metri cubi.
Producătorii Petrom şi Romgaz, care acoperă 60% din consumul anual de gaze al României, nu au cerut o nouă majorare. Gazele din producţia internă costă 495 de lei/1.000 de metri cubi (210 dolari/1.000 de metri cubi).