Sistemul osos se demineralizează dacă nu mâncaţi anumite alimente. Sursa: Hepta
Uitaţi de dietele cu supă de varză sau de cele disociate. Medicii nutriţionişti spun că acestea sunt periculoase, deoarece fură calciul, vitaminele şi proteinele din oase. Ca să reziste şi să fie sănătoase până la adânci bătrâneţi, oasele nu au nevoie pentru a se „hrăni“ doar de lapte şi brânzeturi, ci şi de carne, ouă, vegetale şi fructe.
„Osul este alcătuit dintr-un schelet proteic pe care se fixează calciul. Aşadar, are nevoie şi de carne. Dacă nu doriţi să vă îngrăşaţi, puteţi renunţa la carnea roşie, dar nu şi la cea de peşte ori de pui“, recomandă profesorul Constantin Dumitrache, medic endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Specialistul dezaprobă şi alimentaţia vegetariană. „Omul este conceput, fiziologic, să mănânce şi carne, însă nu în exces“, accentuează acesta. Atunci când organismul primeşte prea multe proteine, calciul este eliminat prin urină.
Alimentaţia restrictivă consumă rezervele
Când primeşte o zi carne, o zi legume, o zi brânzeturi ori numai supă de varză, organismul se dezechilibrează şi începe să ia, din rezerve, substanţele de care are nevoie. „Dietele restrictive vă privează de vitamine şi minerale. Ca să fiţi sănătoşi, trebuie să mâncaţi puţin din toate“, subliniază Alina Jiletcovici, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor“ din Bucureşti.
Cei care ar trebui să se ferească de dietele stricte sunt în special adolescenţii şi gravidele. „Aceste categorii de persoane au nevoie de o cantitate mai mare de nutrienţi, deoarece consumă mai mult“, adaugă medicul Alina Jiletcovici.
Întăriţi-vă cu peşte, fructe uscate, legume verzi
Deşi multe alimente conţin calciu, nu toate permit organismului o absorbţie bună a acestui element. Laptele, iaurtur