Este sau nu subiect de presa cazul unei profesoare care ajunge pe internet in ipostaze sexi fara voia ei? Parerile sunt impartite. Subiectul are relevanta pentru comunitate, atat timp cat informatiile ajung publice si vorbim de un cadru didactic, a spus pentru HotNews.ro Mircea Toma, directorul AMP, in timp ce Ioana Avadani, directorul CJI, sustine ca, indiferent de functia publica a unei persoane, aceasta poate face ce vrea, cat timp intimitatea ii este aparata de Constitutie si nu o face publica.
Este vorba de cazul profesoarei dela scoala Mihai Eminescu din Zalau, care detine si functia de director al scolii. ACeasta a fost suspendata din comisia de bacalaureat dupa ce au fost postate pe internet filme si poze in care ea si sotul sau intretineau raporturi sexuale.
Autoritatile au calificat situatia ca fiind regretabila si au decis suspendarea profesoarei din comisie atat pentru protejarea ei, cat si a elevilor care sustin examenul de bacalureat. Profesoara sustine insa ca filmul erotic a fost facut acasa si nu stie cum a ajuns pe site-ul pornografic.
Iata ce cred profesionisti din mass-media despre relevanta unui asemenea subiect de presa si despre deontologia profesionala a breslei:
Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent:
Legea romaneasca si cea europeana protejeaza dreptul persoanelor la propria intimitate. In opinia mea, profesoara cu pricina ar trebui sa depuna plangere, dar se pune problema si cum se pot rezolva astfel de cazuri. Este, in momentul de fata, Procuratura in masura sa faca o astfel de ancheta?Aici este vorba de infractionalitate electronica si justitie, dincolo de totala lipsa de etica a televiziunilor. Au existat cazuri in care oameni care au spart conturi de e-mail au fost identificati si dati in judecata, iar persoana afectata a castigat.Ce fac in viata privata e