Germania şi Spania dispută astă-seară, la Viena, de la ora 21.45 (în direct la TVR 1), finala celei de-a 13-a ediţii a Campionatului European de fotbal.
Germania şi Spania au ajuns în ultimul act al Campionatului European. Dacă pentru iberici drumul spre Viena a fost un marş triumfal (aceştia au ieşit victorioşi din toate cele cinci confruntă ri de până acum), nemţii au fost mai pragmatici, câştigând numai atunci când au avut cuţitul la os.
Indiferent de rezultatul meciului din această seară, echipa naţională a Germaniei va fi întâmpinată, mâine după-amiază, de fanii din Berlin, la Poarta Brandenburg. Autorităţile din capitala Germaniei le-au solicitat unităţilor de învăţământ să acorde o zi liberă elevilor, pentru ca aceştia să poată asista la eveniment. Poarta Brandenburg a fost locul cel mai fierbinte din Germania pe durata Campionatului European. Aproximativ 500.000 de oamenii au urmărit aici semifinala disputată împotriva Turciei.
În Spania, pregătirile pentru fiesta de duminică seară se desfăşoară sub un motto lansat de mijlocaşul Cesc Fabregas: „Mergem să câştigă m!“. Singurele oraşe fără ecranegigant în pieţele publice sunt Barcelona (din Catalunia) şi Bilbao (din Ţara Bascilor), care ţin să-şi demonstreze încă o dată diferenţele identitare.
Experienţă vs inovaţie
Luis Aragones, selecţionerul Spaniei, ar putea deveni în această seară cel mai în vârstă antrenor care conduce o echipă pe cea mai înaltă treaptă a fotbalului european. Acesta are 69 de ani şi 338 de zile. Finala dintre Germania şi Spania este şi una a generaţiilor. Omologul lui Aragones din tabăra germanilor, Joachim Löw, este - la cei 48 de ani ai săi - unul dintre cei mai tineri tehnicieni de la acest turenu final, după Slaven Bilici, Marco van Basten şi Roberto Donadoni.
Meciul autorităţilor
Tribuna oficial