Deschiderea unui restaurant sau a unei cafenele nu este deloc o misiune usoara, iar cand vorbim despre afaceri de milioane de euro, situatia se complica si mai mult. Trei manageri romani au acceptat sa vorbeasca despre cateva din situatiile de criza si problemele prin care au trecut si cum au reusit sa le depaseasca.
Primul criteriu pentru un restaurant sau o cafenea de succes este locatia. Astfel, stradal si central rimeaza cu chirii exorbitante, in special in Bucuresti, acolo unde Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama si al cafenelelor Cafepedia, detine nu mai putin de sase restaurante si trei cafenele.
“Spatiile disponibile pe piata sunt exagerat de scumpe. Un restaurant are nevoie de o suprafata de cel putin 250 metri patrati. Astazi provincia nu este mai ieftina decat Bucurestiul si nu mai poti deschide un restaurant cu o investitie mai mica de 200.000-250.000 de euro si o cafenea cu costuri mai mici de 100.000 de euro”, ne declara acesta intr-un interviu acordat Wall-Street.
“Cea mai mare dificultate in a deschide se petrece cu mult inainte de lansare. Si tine de gasirea unei locatii potrivite. Este, dupa parerea mea, unul dintre elementele esentiale ale unei afaceri de acest gen de succes. Turabo Cafe s-a impus nu numai serviciilor si produselor de inalta calitate oferite, dar si prin pozitionarea locatiilor noastre in puncte strategice ale oraselor in care suntem prezenti. Ganditi-va ca doar in Bucuresti suntem prezenti pe axa Herastrau – Romana – Universitate, cu 7 cafenele. Evident, sunt cafenele care se adreseaza unui alt timp de clientela, dar si pentru acestea e foarte important sa se afle intr-o zona de interes”, explica si Tudor Niculescu, detinatorul lantului de cafenele Turabo Cafe.
Insa cea mai mare provocare pentru un antreprenor ca Mahu sau Niculescu este extinderea lantului de restaurante si luarea celo