Ioan Sturza, „creierul“ vânzării Rompetrol - tranzacţie care l-a făcut pe Dinu Patriciu cel mai bogat român -, are „fir roşu“ cu Moscova. Acest lucru îl recomandă ca membru al grupului de iniţiativă care negociază cu discreţie accesul României în proiectul Southstream. „Afacerile mari se fac în linişte, nu la TV“, recunoaşte Sturza în interviul acordat EVZ, primul după trei ani de tăcere. El poate avea un rol decisiv şi în marile proiecte care implică România: negociază intrarea ţării noastre în South Stream şi poate facilita „legăturile directe“ cu Moscova. Sursa: Vlad Stănescu
După Dinu Patriciu, Ioan Sturza este cel mai important om din Rompetrol. Fost premier al Republicii Moldova în perioada „romantică“ a politicii de peste Prut şi purtător al blazonului Sturzeştilor, managerul de 48 de ani al Rompetrol este omul-cheie al miliardarului român. El poate avea un rol decisiv şi în marile proiecte care implică România: negociază intrarea ţării noastre în South Stream şi poate facilita „legăturile directe“ cu Moscova.
Vânzarea celei mai mari afaceri private din România (anul trecut, 75% din Rompetrol a intrat în proprietatea KazMunaiGaz pentru 2,7 miliarde de dolari - n.r.) a fost gândită de el, iar integrarea companiei Rompetrol în KazMunaiGaz (KMG) este următoarea sarcină pe care o are.
Vicepreşedintele Rompetrol a salvat compania petrolieră de la o prăbuşire pe care nimeni nu o anticipa. A venit cu o strategie diferită de cea a lui Dinu Patriciu şi a avut câştig de cauză.
Interviul acordat EVZ vine după mai mult de trei ani de la ultima apariţie în presă. „Cred că averile mari se fac în linişte, nu la TV“, este de părere Sturza, managerul care a intrat în Rompetrol în 2002.
De la preşedinte de bancă în Republica Moldova, la administrarea celei mai mari afacerilor cu sucuri şi conserve de peste Prut, S