Produsele din magazine ar trebui să se ieftinească după apariţia Codului de Bune Practici. Documentul care ar trebui să ducă la un comerţ mai transparent a fost semnat ieri de producători şi de reprezentanţii supermarketurilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Şampanie, valuri de râsete şi îmbrăţişări, încântare totală. Aprigi duşmani până nu de mult, reprezentantul Romalimenta şi totodată patronul mezelarului Angst - Sorin Minea - şi şeful francez al Auchan, Regis Mougel, se îmbrăţişau călduros ieri, la Ministerul Agriculturii.
Sărbătoreau semnarea Codului de Bune Practici pentru comerţul cu produse alimentare, document ce ar trebui să facă un comerţ mai transparent imediat ce autorităţile de concurenţă îl vor aproba, în circa o lună de zile.
Subţirel în formă - nu acoperă nici şase pagini - documentul va provoca o adevărată minune, după cum explică semnatarii: va duce la scăderea preţurilor la alimente.
Asta, deşi utilităţile s-au scumpit de la începutul lunii, la fel şi benzina. „Supermarketurile nu mai pot obliga producătorii să nu mai vândă mai ieftin în altă parte sau să achite diverse taxe de promoţii şi de inaugurare a magazinelor.Astfel, preţurile ar putea scădea“, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, argumentând că acolo unde astfel de măsuri au fost impuse prin lege, aşa cum s-a întâmplat în Spania, preţurile au scăzut în următoarele patru luni.
Funcţionează ca o garanţie
Codul de Bune Practici a fost semnat de reprezentanţii Metro Cash&Carry, Real Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan şi Kaufland, din partea retailerilor, şi reprezentanţii patronatelor Romalimenta, cărnii de pasăre şi porc, a vinului şi laptelui. Deşi nu prevede sancţiuni, Codul ar urma să reprezinte o garanţie pentru cele două părţi şi va fi preambulul contractelor comerciale.