Uniunile sindicale Unite şi United Steelworkers au semnat ieri un acord de fuziune Fuziunea dintre sindicatul britanic Unite şi cel american United Steelworkers va crea o uniune sindicală
Uniunile sindicale Unite şi United Steelworkers au semnat ieri un acord de fuziune
Fuziunea dintre sindicatul britanic Unite şi cel american United Steelworkers va crea o uniune sindicală transatlantică ce va avea aproape trei milioane de membri.
Cel mai mare sindicat din Marea Britanie, Unite, a anunţat că-şi va uni forţele cu americanii de la United Steelworkers pentru a crea o organizaţie transatlantică, relatează "Financial Times".
Parteneriatul dintre cele două sindicate va aduna laolaltă aproape trei milioane de membri şi are ca scop lupta împotriva efectelor negative ale globalizării capitalismului asupra pieţei muncii. Noua entitate se va numi Workers Uniting, iar înţelegerea a fost semnată ieri, la Las Vegas.
Acordul vizează multinaţionalele
Secretarul general al Unite, Derek Simpson, a afirmat că mişcarea este un răspuns inevitabil la globalizarea companiilor. "Puterea economică şi politică a grupurilor multinaţionale este formidabilă. Ele sunt capabile să-i monteze pe muncitorii dintr-o ţară împotriva angajaţilor din altă ţară pentru a-şi maximiza profiturile. Ele fac acelaşi lucru şi cu guvernele, de aici rezultând şi diferenţa tot mai mare dintre bogaţi şi restul. Odată cu acest acord, vom putea demara procesul de eliminare a acestui gol", a spus Simpson, citat de BBC.
Fuziunea dintre cele două sindicate este o încercare de a extinde la nivel global puterea de acţiune a uniunilor angajaţilor pentru a contracara puterea multinaţionalelor.
Dar analistul Andrew Taylor, citat de "Financial Times", este de părere că este puţin probabil ca noua entitate să reuşească pe cont propriu. El se întreabă dacă angajaţii americani