În satul Viscri te uimesc atmosfera liniştită, curăţenia germană şi casele săseşti, cu coş de nuiele la poartă. Sursa: Andrei Paul
Şi femeile care, sub un pom sau pe un scăunel, împletesc de zor la şosete de lână, care se vor vinde apoi în Germania sau în alte colţuri ale lumii. „În 1999, o familie din Germania a luat o pereche de şosete de la o femeie săracă, dându-i în schimb nişte alimente. A doua zi, femeia a venit cu altă pereche. Apoi, treaba s-a extins şi au început şi alte femei să facă şosete. Acum avem o asociaţie, care se numeşte „Viscri începe“, care plăteşte şi taxe la stat şi din care fac parte 95 de femei. 80 sunt de bază. Dar am avut în asociaţie şi 140 de femei“, ne lămureşte Camelia Bălică, o femeie de 43 de ani, om de bază al firmei din Germania şi un fel de şef local peste întreaga afacere.
Afacere de durată
Printre cele 95 de femei sunt şi fete de 14 ani, şi bătrâne de peste 80. La început, şosetele se făceau din lâna puloverelor vechi, care erau desfăcute. Afacerea s-a extins, şi în fiecare lună vin comenzile de pături, pulovere, veste, mănuşi, papuci, căciuli, fulare, cordeluţe, cam tot ce se poate face din lână. Nemţii au făcut chiar şi o torcătorie în sat, iar lâna nu mai este acum a femeilor care „croşetează“ toată ziua, ci le este dată tot de nemţi. „Comanda vine din Germania. Eu primesc modelul şi trebuie să-i dau de cap, cum trebuie făcut. Apoi împart comenzile în sat, odată cu modelul, împart lâna, iar când vin produsele verificăm calitatea, ţin socoteala, plătesc femeile, trimit marfa în Germania. E foarte multă muncă“, spune doamna Camelia. Obiectele trebuie să fie curate, să aibă o culoare naturală, iar firul să nu fie înnodat. Înainte de toate, trebuie să fie din lână naturală, „lucrată pe ace subţiri, ca să fie rezistente, de calitate, că nu ne interesează cantitatea“, explică femeia.
@N_P