Românii cheltuiesc aproape un sfert din venituri pentru întreţinerea locuinţei.
Peste 23% din veniturile totale ale gospodăriilor din România merg pentru plata facturilor la apă, curent, gaze, mobilier şi dotarea locuinţei, indică datele pe primul trimestru ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Potrivit cifrelor oficiale, un român are, în medie, venituri de 685 de lei pe lună, din care cheltuieşte 619 lei.
Iar o gospodărie din România, cuprinzând aproape trei persoane, are venituri medii de 1.998 de lei, din care 386 de lei sunt venituri în natură: legume şi fructe cultivate în grădină, produse primite în dar etc. Cea mai mare parte a veniturilor (51%) provine din salarii, restul fiind adus de pensii, indemnizaţii pentru maternitate, activităţi independente, venituri în natură etc.
Potrivit datelor oficiale, peste 90% dintre aceste venituri sunt cheltuite. Din totalul cheltuielilor, cea mai mare parte, peste 70%, merge pe consum, iar aproape 16% pentru plata taxelor şi impozitelor. Totuşi, românii au grijă să aloce un procent din cheltuieli pentru investiţ ii. Între sat şi oraş se menţin în continuare diferenţe mari. Dacă un orăşean dispune de venituri de 806 lei pe lună, un sătean are puţin peste 537 de lei. Însă cheltuielile pe care le au păstrează raportul: un român de la oraş cheltuieş te aproape 722 de lei, în timp ce unul din mediul rural - 494 de lei.