Cei care îşi notează regulat caloriile de la fiecare masă scapă mai repede de kilogramele în plus. Sursa: Hepta
Sportul şi dietele recomandate de medic sunt metodele cele mai bune pentru a slăbi, dar un nou studiu arată că la fel de importantă este şi conştientizarea obiceiurilor culinare.
Astfel, o echipă de cercetători americani a descoperit că persoanele care ţin cu regularitate un jurnal alimentar au reuşit să piardă de două ori mai multe kilograme decât cei care nu au ţinut evidenţa numărului de calorii consumate, relatează Reuters.
La studiul efectuat pe o perioadă de şase luni au participat aproape 1.700 de persoane, bărbaţi şi femei, cu o medie de vârstă de 55 de ani. Toţi au fost rugaţi să ţină un jurnal detaliat al tuturor mâncărurilor şi băuturilor consumate, în care să noteze cu exactitate numărul de calorii consumate la fiecare masă.
Lista tentaţiilor care îngraşă
„Pentru cei care încearcă să slăbească, o astfel de listă cu tot ceea ce mănâncă poate fi o tehnică foarte puternică“, a declarat Victor Stevens, de la institutul de cercetare în domeniul sănătăţii Kaiser Permanente, din Portland. Jurnalul alimentar i-a ajutat pe participanţi să vadă de unde provin caloriile în plus şi le-a permis să facă schimbările necesare. Potrivit lui Stevens, tehnica funcţionează deoarece în acest fel oamenii înţeleg că sunt singurii responsabili în privinţa propriei lor alimentaţii.
Participanţii la acest studiu au slăbit, în medie, câte 6 kilograme, însă cei care au ţinut un jurnal alimentar timp de cel puţin şase zile pe săptămână au reuşit să slăbească circa 8 kilograme, comparativ cu numai 4 kilograme, cât au dat jos cei care nu au ţinut cu regularitate acest jurnal. Recomandă rile specialiştilor au constat într-o dietă cu foarte puţine grăsimi şi multe fructe, legume şi seminţe, precum şi