» Guvernul a incercat sa convinga sindicatele de necesitatea pastrarii salariului minim pe economie de 500 lei, in timp ce suma solicitata de marile confederatii ale salariatilor este de 600 lei.
» Daca economistii sustin ca majorarea salariului minim este nociva, deoarece ea poate antrena o inflatie ca in anii ‘90, specialisti in taxe recomanda cresterea lefurilor, care poate aduce banii negri in vizorul Fiscului.
Liderii marilor confederatii sindicale CNSLR Fratia, Cartel Alfa, Meridian si Blocul National Sindical au negociat cu premierul Calin Popescu Tariceanu, zi de vara pana-n seara, majorarea salariului minim pe economie la 600 lei. Discutiile cu Guvernul au inceput dupa un scurt protest sindical in fata Palatului Victoria si s-au finalizat in "coada de peste". Discutiile vor continua si saptamana viitoare, in prezenta guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu. In spatele usilor salii de negociere, economisti, avocati si sindicalisti si-au putut prezenta nestingheriti punctele de vedere. Astfel, in timp ce economistul Aurelian Dochia a apreciat ca Guvernul nu ar trebui sa cada in capcana majorarilor salariale, avocatul specialist in taxe Gabriel Biris a subliniat ca o crestere a salariului minim poate fi benefica Romaniei. La randul lor, sindicalistii au amenintat ca, in cazul unui refuz al Guvernului, vor trece la marsuri, pichete si mitinguri de protest in toata tara, indeosebi in Capitala.
500.000 de salarii minime
Economistul Aurelian Dochia, asemenea majoritatii analistilor financiari, sustine ca majorarea salariului minim pe economie de catre Guvern, la presiunea sindicatelor, poate ameninta echilibrele macroeconomice ale Romaniei, ajungandu-se la fenomene inflationiste foarte greu de invins, precum cele din anii ‘90. "Cresterea salariilor antreneaza o spirala inflationista greu de dezamorsat. Nu este vorba at