Grecii, românii şi spaniolii au ales să călătorească cel mai puţin în străinătate în 2006, comparativ cu ceilalţi cetăţeni ai actualei Uniuni Europene, potrivit unui studiu realizat de biroul european de statistică, Eurostat.
Aproape la fel de puţin plimbăreţi au fost şi francezii, polonezii, portughezii sau italienii. La polul opus s-au aflat locuitorii din Luxemburg, Belgia şi Irlanda. Datele arată că doar 11% dintre grecii şi 12% dintre românii care au călătorit în 2006 au trecut de graniţele propriei ţări, pentru un sejur de minimum patru nopţi. Specialiştii din domeniu spun că mulţi români încă nu au suficienţi bani pentru astfel de călătorii.
„Unii aleg România din obişnuinţă sau comoditate, sunt reticenţi la drumurile lungi şi transportul cu avionul. Rezultatele agenţiilor de turism arată că numărul de pachete vândute pentru vacanţe în străinătate creşte cu circa 25%-30% în fiecare an. Un avantaj este şi faptul că, din 2007, în Uniunea Europeană se poate circula doar cu buletinul“, spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Excursiile locale au rămas cele mai populare în toate categoriile de vârstă, deşi odată cu procesul de maturizare oamenii încep să călă- torească din ce în ce mai mult, relevă Eurostat. Dacă lipsa de finanţe se aplică şi în cazul polonezilor, grecii, spaniolii şi italienii călătoresc mai puţin pentru că au ce vedea în ţara lor. Portughezii, de exemplu, sunt cei mai numeroşi turişti ai provinciei Algarve, din sudul teritoriului.
Statistica arată că locuitorii statelor din UE 27 au făcut în 2006 un număr total de 438 de milioane de călătorii de minimum patru nopţi, cele mai multe dintre acestea fiind realizate în statele de provenienţă. Cei mai mari amatori de călătorii sunt luxemburghezii, irlandezii, belgienii şi slovenii - pentru că provin d