Misiunile spaţiale cu echipaj uman ar trebui alcătuite din perechi, avertizează experţii.
NASA trebuie să recunoască nevoia astronauţilor de a face sex şi să înceapă să studieze problemele sexualităţii în spaţiu sau ale sarcinii, potrivit doctorului Jason Kring, un consilier al agenţiei americane.
„Bărbaţii şi femeile pe care îi vom trimite în misiuni pe Lună sau pe Marte sunt profesionişti, dar trebuie să recunoaştem că, la fel ca setea sau foamea, sexul este o necesitate biologică de bază”, a declarat Kring într-un interviu acordat publicaţiei „The Sunday Telegraph”. „O potenţială misiune către Marte ar putea dura trei ani. Este o naivitate să credem că aceşti bărbaţi şi femei nu se vor gândi la sex timp de trei ani”, a completat acesta.
Soluţia ar putea veni de pe Pământ, mai precis de la practicile cercetătorilor din bazele ştiinţifice de la Polul Sud, care sunt izolaţi de restul lumii timp de cel puţin şase luni pe an. Kring consideră că astronauţii trebuie să procedeze la fel ca exploratorii polari şi să îşi găsească un partener sexual pentru durata misiunii, pentru a minimiza frustarea sexuală. Echipajele viitoarelor misiuni, în special cele de lungă durată, ar putea fi alcătuite şi în funcţie de acest criteriu, iar următoarea generaţie de navete spaţiale va trebui să le ofere astronauţilor mai multă intimitate.
Problemele cu care s-ar confrunta „amorezii” în spaţiu includ o tendinţă de a transpira mult mai abundent, precum şi scăderea presiunii arteriale, fapt ce poate micşora performanţa bărbatului. Kring consideră că NASA va trebui să studieze în mod serios aceste aspecte, mai ales că reproducerea umană în spaţiu este cheia colonizării altor planete.
A început o nouă cursă spaţială
Discuţiile privind sexul în spaţiu nu sunt ceva nou. În cursul acestei luni, o companie japoneză, în