Cinci generali în rezervă ai armatei române sunt monitorizaţi de contraspionajul militar pentru afaceri care lovesc în interesul naţional.
Operaţiunea „IUDA“, declanşată de Direcţia de Siguranţă Militară (DSM, contraspionajul militar), a scos la lumină o pleiadă de generali intraţi în rezervă, dar activaţi în afaceri. Toţi gravitează în jurul lui Aurel Cazacu, fostul boss al Romtehnica şi actual şef al Direcţiei Producţia de Apărare din Ministerul Economiei şi Finan- ţelor (MEF). Potrivit DSM, acţiunile acestora prejudiciază cercetarea, înzestrarea şi modernizarea armatei române, dar şi importul şi exportul de tehnică militară.
Alexandru Popa. 29 iunie 2006, restaurantul Golden Tulip.Aurel Cazacu îşi bea cafeaua cu colonelul (r) Popa, fost director Romtehnica până în 1998, şi cu un dealer de armament din Sudan. Filajul DSM intră în acţiune. Cauza: „Sudanul este supus embargoului ONU şi embargoului SUA. (...) Afacerile cu armament cu parteneri din Sudan reprezintă o ameninţare la adresa României ca ţară membră NATO şi la adresa relaţiilor româno-americane“.
Cu un an înainte, colonelul Popa „a propus Romtehnica o intermediere de armament pe circuitul Federaţia Rusă - C.N. Romtehnica - Congo“. DSM raportează: „Datorită suspiciunii de schimbare a destinaţiei finale, serviciul export/ C.N. Romtehnica nu a dat curs acestei propuneri. (...) Colonelul Popa Alexandru a fost semnalat, în 1999, în lergă- tura fostului ataşat militar al Ucrainei în România şi cu acţiuni de sprijinire a intereselor firmelor israeliene în relaţiile comerciale cu MAp“. După alegerile din 2004, Alexandru Popa a ajuns consilier în Ministerul Economiei.
Dan Zaharia.A condus Departamentul de Înzestrare şi Logistică al Armatei. După ce a trecut în rezervă, s-a implicat în afaceri cu tehnică specială, numele său fiind vehiculat în scandalul „Shimon Naor