Cotidianul “Evenimentul zilei” a fost singurul ziar care a urmarit pas cu pas povestea Florinei, fetiţa de 11 ani care a mers să avorteze în Marea Britanie, dupa ce a fost violată de unchiul ei şi a rămas însărcinată.
Reporterul EVZ, Mihaela Năftănăilă, povesteşte cum a cunoscut-o pe Roxana şi prin ce aventuri a trecut timp de zece zile, cât s-a aflat la Londra, alături de Florina şi de mama acesteia, Lacrămiora.
Prima impresie: Capitala Angliei, un oraş agresiv
În primele zile, Londra mi s-a părut un oraş chinuit, mult prea aglomerat şi prea agresiv. Vremea sâcâietoare, cu soare care ba se ascundea, ba ieşea din nori, cu ploaie care ba se înteţea, ba se oprea, îmi displacea şi ea. Casele, pe care mi le imaginam ca într-un décor de film, erau toate la fel, iar oamenii arătau obosiţi.
O româncă din Târgovişte pe care am întâlnit-o într-o zi tramvai mi-a povestit că sunt puţine persoane care lucrează aproape de casă. “Majoritatea oamenilor fac două ore până la muncă şi alte două ore la întoarcerea spre casă”, mi-a spuns Anca, din Târgovişte. Până la sfârşitul anului este hotarâtă să se întoarcă, pentru că nu îi place deloc aici. „Nici măcar prieteni nu poţi să îţi faci printre români, fiindcă le este teamă că le iei locul de munca. E junglă”, mi-a mai povestit ea.
În altă zi, când aşteptam ultimul metrou, m-am împrietenit pe peron cu o negresă şi cu o indiancă. Ambele se plângeau că sunt obosite de prea multă muncă. “I’am too tired, too tired, you know! I am craving for a cigar, curly hair”, îmi zicea negresa.
Chiriile ajung şi la 800 de lire pe lună
Şi alţi români pe care i-am mai întâlnit la Londra mi-au povestit că se munceste foarte mult, iar viaţa este scumpă. Un angajat în construcţii câştigă cam 1500-2000 de lire pe lună, iar o femeie care face curăţenie, babysitting, lucre