Petrom ar putea fi constrânsă, în curând, să plătească noi dări la stat.
Impozitul pe profiturile excepţionale este o taxare cunoscută, de când a fost introdusă de laburiştii din Marea Britanie în 1975, sub denumirea de „taxa Robin Hood“. Ceea ce o deosebeşte de restul impozitelor este faptul că banii adunaţi de la companiile care fac profituri foarte mari din extracţia zăcămintelor naturale sunt folosiţi pentru susţinerea persoanelor nevoiaşe.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine „taxa Robin Hood“ pentru firmele care extrag resurse naturale şi care înregistrează profituri uriaşe datorită scumpirii petrolului. „Profitul excepţional este profitul echivalent cu un câştig la Loterie. Petrom şi-a crescut profiturile fără să fi crescut volumul extracţiilor sau investiţiile“, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR, ieri, la o conferinţă de presă.
Compania nu comentează
În opinia reprezentanţilor săi, spre deosebire de companiile din alte state care extrag petrol, Petrom plăteşte taxe şi redevenţe foarte mici. Dan Pazara, purtătorul de cuvânt al Petrom, principala societate vizată de acest impozit, preferă să comenteze doar după ce propunerea oamenilor de afaceri va deveni lege. „Impozitarea intră în atribuţiile guvernului, iar noi ne supunem sistemului de taxare din ţara în care operăm. De aceea nu putem spune dacă suntem sau nu de acord cu propunerea AOAR“, ne-a declarat reprezentantul Petrom.
Un impozit similar a fost introdus, luna trecută, în Italia. Acolo, nivelul impozitului se stabileşte în funcţie de redevenţele plătite de companii. În plus, în state precum Ungaria, Luxemburg şi Slovenia există în prezent dezbateri referitoare la adoptarea unei asemenea taxe. Potrivit lui Pogonaru, în cadrul Consiliului European a existat chiar propunerea ca o asemenea taxă să se aplice uni