Medicii vă sfătuiesc să nu ascundeţi simptomele bolilor de care suferiţi. Sursa: NorthFoto
Unui pacient care nu comunică bine cu medicul său îi scad şansele de a primi diagnosticul exact. Iată câteva greşeli pe care nu ar trebui să le faceţi când aveţi nevoie de doctor.
1. Nu îşi descriu corect simptomele
Unii pacienţi exagerează atunci când medicul le cere să îşi descrie simptomele, alţii, din contră, dau foarte puţine amănunte despre suferinţa lor. „Nici una dintre atitudini nu este potrivită şi îngreunează punerea unui diagnostic“, spune medicul internist Doru Cristian Gavrilă. El le recomandă pacienţilor să nu ignore durerile puternice ori scăderile bruşte în greutate, deoarece pot fi semne pentru boli grave, cum este cancerul.
„Cei care îşi minimizează simptomele sunt oamenii care obişnuiesc să se ascundă în ei. Aceştia ajung, de obicei, în ultimul stadiu la medic. La polul opus sunt persoanele foarte comunicative, care vin la medic şi pentru o simplă senzaţie de greaţă“, a observat medicul.
2. Nu îşi păstrează copii după analizele medicale
Aproape 90% dintre pacienţi îşi lasă analizele medicale la medicul de familie ori în spitalul în care au fost internaţi, deşi au tot dreptul să ceară o copie după acestea. „Aceste documente le pot fi de folos atunci când ajung la un alt medic ori în cazul unor urgenţe“, subliniază medicul Doru Cristian Gavrilă. Specialiştii spun că este important să cereţi copii după analizele medicale, dacă vreţi să scutiţi timp şi bani. „În cazul în care nu aveţi niciun document medical, investigaţiile se vor relua. Este important să păstraţi un buletin medical, mai ales dacă acesta arată modificări ori valori anormale“, a adăugat medicul Cristian Gavrilă. Medicul Bogdan Dorobăţ, pecialist în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Bucureşti, atrage