Boală lungă, moarte sigură: ediţia 2008 a celei mai mediatizate competiţii cicliste din lume pleca la drum cu promisiunea fermă a organizatorilor de a pune capăt maladiei care o roade de aproape un deceniu. Dopajul, desigur.
Mai toţi laureaţii Turului de la răscrucea mileniilor au fost dovediţi or suspectaţi de a se fi dopat. Unii s-au autodenunţat. Au fost retrase titluri şi poziţii în clasament. Trei mari cluburi au fost dizolvate. Un medic de la Puerto a fost acuzat de practici ilegale şi condamnat. Era limpede că, fără o intervenţie decisivă, Turul ar fi fost ameninţat cu dispariţia. Dincolo de pedepse, de controale, au fost operate şi schimbări de regulament. E greu de spus în acest moment dacă Turul va supravieţui, cu alte cuvinte, dacă e cu adevărat în convalescenţă. Presa franceză insistă pe sechelele bolii. Câştigătorul contra cronometrului din etapa a 4-a, germanul Stefan Schumacher (care a preluat pentru o etapă şi tricoul galben, pierzând în următoarea, când a căzut cu doar câteva sute de metri înainte de finiş), lasă în urmă un trecut neclar legat de dopaj. Implicat în afacerea „Puerto“, spaniolul Valverde, care a purtat tricoul galben în primele două etape, îşi are porţia de comentarii nefavorabile. Tot din cauza dopajului. Francezii sunt iritaţi şi de absenţa propriilor ciclişti printre protagonişti. Sylvain Chavanel, considerat liderul generaţiei tinere din Franţa, a capotat după o evadare nereuşită în etapa a 6-a şi se află foarte jos în clasamentul general. Cristian Moreau a abandonat, iar Pineau, primul clasat dintre francezi, era abia al treizecilea, la sfârşitul săptămânii trecute, când îmi scriam articolul.
Mai palid decât altă dată, convalescentul Tour de France 2008 ar putea totuşi reprezenta începutul unei noi epoci. După desfăşurarea unei treimi din etapele programate, câţiva tineri par pregătiţi să preia ştafeta. Înc