Radu Paraschivescu: "Prima librărie privată de după decembrie 1989 nu s-a deschis la Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Cluj sau Iaşi, ci la Mangalia."
Primul târg românesc de carte de după decembrie 1989 nu s-a născut la Braşov, Arad, Craiova, Oradea sau Târgu-Mureş, ci tot la Mangalia. Cele două iniţiative în favoarea cărţii au în spate acelaşi personaj: Gheorghe Todor, un căpos fanatizat de obsesia că dragostea pentru literatură nu merită să moară şi n-are voie să sufere. Energic, guraliv, uneori pisălog şi întotdeauna gata să facă lucruri, Gheorghe Todor a plantat în Mangalia ideea că marea nu e doar locul unde te bronzezi, faci baie şi mănânci hamsii, ci şi un spaţiu unde cartea n-are motive de stinghereală. Aşa a fost din 1990 până acum. Ar fi putut fi la fel în continuare, dar cineva a observat că roţile n-au beţe şi s-a simţit obligat să le vâre.
Iar acum, faptele. Ca în fiecare an, Gheorghe Todor a poposit la primărie ca să solicite sprijin pentru târgul de carte. Primarul trebuia doar să pună la dispoziţie Casa de Cultură şi să acopere o parte din cheltuielile legate de cazarea scriitorilor invitaţi. Un lucru care până în 2008 s-a realizat fără opinteli a devenit imposibil din cauze ridicole. Căci noul primar face parte dintr-un partid, pe când Gheorghe Todor a fost directorul de campanie al contracandidatului. Iată o miză suficientă pentru ca edilul abia instalat să trateze cu dispreţ şi distanţă un eveniment care a fixat, de fapt, Mangalia pe harta culturală a ţării. Tentativele lui Todor de-a obţine o audienţă la noul primar au eşuat, apelurile telefonice de asemenea. Mihai Tusac, care a preluat primăria cu o lună în urmă, nu dă semne că l-ar interesa fie şi simbolic problema târgului de carte.
Dornic să aflu din gura dumnealui dacă târgul are vreo şansă, l-am căutat la telefon trei zile la rând. Mi-a spus de fiecare dată că