Liliacul de vară, zămoşiţa de Siria, clerodendronul şi lagerstroemia rezistă destul de bine chiar şi la temperaturi ridicate. Sursa: Cezar Comănescu
Soarele arzător de vară pare să pârjolească absolut tot în calea lui. Florile din grădină i-au împrumutat culorile solare (roşu, galben, portocaliu) şi iarba pare a fi pârjolită (mai ales dacă nu ai udat-o).
Dar iată că sunt şi arbuşti care se încăpăţânează să înflorească în ciuda văpăii. Care sunt aceştia?
Budleja (Liliacul de vară sau copacul fluturilor). Are florile mov, albe sau violet deschis. Deşi rezistă şi dacă l-ai plantat în plin soare, se dezvoltă mult mai bine dacă are căldură doar până la prânz. În perioadele caniculare, udă-l bine, o dată la două-trei zile. Toamna, poate fi tuns, dacă este cazul.
Se înmulţeşte cel mai uşor prin butaşi realizaţi acum sau la toamnă. Aceştia trebuie să aibă circa 20 cm lungime şi pot fi puşi într-un ghiveci cu pământ sau într-un pahar cu apă. După ce au înrădăcinat, vor fi plantaţi afară. Iarna, trebuie protejaţi cu frunze.
Florile lui deosebite te pot scoate din încurcătură dacă ai de oferit un buchet.
Lagerstroemia (liliac de India).Arată ca şi cum cineva a luat o tufă mare, pe care a îmbibat-o într-un butoi cu culoare alb, roz-pal sau ciclam. Nu este pretenţ ios, creşte bine şi la soare, şi la umbră, iar apa o va bea doar dacă i-o vei da. Sunt rare cazurile când te atenţionează că vrea apă, lăsându-şi frunzele în jos.
Se înmulţeşte destul de uşor, prin seminţe. Acestea se pot semă na de îndată ce le-ai cules sau în ianuarie-februarie, în locuri protejate. Plantele au capacitatea de a înflori chiar din primul an.
Hibiscus (zămoşiţa de Siria).Este rudă bună cu trandafirul chinezesc. Dar nu trebuie să o aduci în casă când vine frigul (cum trebuie să faci cu trandafirul).