Apa caldă se va scumpi, începând cu această vară, iar din iarnă românii care primesc căldură de la sistemul centralizat vor fi nevoiţi să achite facturi cu până la 20% mai mari. Sursa: Andreea Tănase
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că energia termică produsă în regim de cogenerare (adică, simultan cu producerea energiei electrice) se va scumpi în medie cu 9%, se arată într-o analiză „Capital“.
Potrivit ANRE, modificarea va avea loc începând cu luna iulie. Cele mai mici scumpiri vor fi de 5%, iar cele mai mari poveri pe umerii consumatorilor vor depăşi 20% din preţul actual. Ultimele majorări de preţuri în acest domeniu au fost aprobate la începutul anului trecut. Creşterile de preţuri aprobate recent au fost necesare din cauza scumpirii explozive a combustibililor, spun cei responsabili.
Bucureşti, Suceava şi Târgoviş te sunt câteva dintre oraşele unde au fost deja aprobate scumpiri care depăşesc 10%.
Potrivit unui clasament realizat de „Capital“, cea mai scumpă căldură din România este produsă de RADET Constanţa, ajungând la 519 lei gigacaloria. Aceasta este urmată de Dalkia Alba-Iulia (512 lei), Acvacalor Brad (462 de lei) şi GO SA Gheorgheni (451 de lei).
Elcen, ineficientă fără noi investiţii
În Capitală a fost aprobată o creştere cu 11,2% a tarifelor Electrocentrale (Elcen). Guvernul urmează să selecteze o firmă de audit care va verifica structura costurilor şi va căuta soluţii pentru diminuarea cheltuielilor. Elcen livrează energie termică către RADET, care o transportă şi o distribuie la consumatori. Din cauza datoriilor istorice în valoare de 700 de milioane de lei pe care le avea din 1996 către Elcen, conturile RADET au fost blocate, iar bucureştenii riscau să rămână fără apă caldă în plină vară.
Elcen ar trebui să treacă în