Imigranţii din Canada care provin din ţări sărace, printre care şi România, sunt mai predispuşi la a trimite bani în ţările de origine, pentru familie sau prieteni, spre deosebire de alte grupuri de imigranţi, potrivit unui studiu realizat de institutul „Statistics Canada“, citat de Mediafax.
Studiul arată că cinci din zece imigranţi români, dintre cei aflaţi în Canada în perioada 2000/2001, au trimis bani rudelor din ţară în următorii patru ani. În clasamentul făcut de institutul canadian de cercetare, România se află în aceeaşi categorie cu ţări precum Jamaica, Nigeria, Guyana şi Ucraina, între 40% şi 50% dintre imigranţii din aceste ţări trimiţând bani în ţările de origine.
Pe primul loc se situează imigranţii din Filipine şi Haiti, 60% dintre aceştia transferând bani familiei în perioada de patru ani de la sosirea în Canada, iar pe ultimul loc se află imigranţii francezi, britanici şi coreeni, ale căror ţări sunt puternic industrializate, numai 10% dintre aceştia transferând bani celor de acasă.
Potrivit studiului, media sumelor trimise de imigranţi în ţările de origine este de 2.500 de dolari în perioada de la şase luni de la sosire şi până la doi ani, şi de 2.900 pentru perioada de până la patru ani. Dintre cele trei clase principale de imigranţi care sosesc în Canada, cei mai mulţi sunt imigranţi „economici“, atraşi de perspectiva salariilor mai mari.
„Grosul“ vinedin Spania şi Italia
Muncitorii români care lucrează în străinătate au trimis, anul trecut în ţară circa 4,9 miliarde de euro. Emigranţii din Spania au adus cei mai mulţi bani acasă, mai bine de 2 miliarde de euro, aproape dublu comparativ cu 2005. Pe locul doi se află românii din Italia, cu 1,3 miliarde de euro. Pe de altă parte, românii din Canada au trimis în ţară 23 de milioane de euro în 2005 şi sub 20 de milioane de euro anul trec