STAŢIA GARA DE NORD. 20 de artişti plastici de la Asociaţia din Pod şi înscrişi în proiectul „I Love Bucharest“ le fac o bucurie călătorilor: peronul staţiei va deveni mai vesel în câteva săptămâni Sursa: Cosmin Marinescu
Dacă v-aţi imaginat vreodată ce se întâmplă la metrou noaptea, înlocuiţ i tablourile cu oameni ai străzii circulând pe linii, graffer-ii ilegalişti care dau culoare pe ascuns garniturilor vechi, şobolanii care mişună de la o staţia la alta, nestingheriţi de zgomotele trenurilor agitate, cu plimbări pe trotinetă, spray-uri folosite fără frică, proiectoare, râsete, salopete, muzică şi desene care iau naştere pe măsură ce trece timpul. Totul se întâmplă în fum de ţigară şi sub privirea administratorului de staţie.
După principiul ţine minte cinci cuvinte: „Bucharest MetroArt. Arta te priveşte!“ - sunt vorbele datorită cărora veţi vedea trăsuri, maşinuţe, nori, blocuri, muzicanţi şi umbrele în loc de mozaic alb-murdar. Asta, în timp ce aşteptaţi metroul în staţia Gara de Nord, la linia 1.
„Măcar de le-ar face pe toate!’’
De o parte şi de alta a staţiei, pereţii mozaicaţi au fost spălaţi, degresaţi (pe alocuri mai prost decât le-ar fi trebuit artiştilor) şi pregă tiţi să primească „hainele noi“, pe care împăratul din poveste ar fi invidios, pentru că le va vedea toată lumea. Desenele făcute de cei 20 de artişti plastici de la Asociaţia din Pod au în comun „Bucureştiul vechi şi nou“, ca temă de lucru. „Însă nu iese niciodată ce-i pe schiţă. Vom vedea la final cum arată“, spune Mihaela Miron, de la Asociaţie.
„Măcar de le-ar face pe toate! Că oricum, mai urât decât era înainte cu mozaicul ăsta ca-n baie, n-are cum să fie“, spune aprobator Cornel Doncea, administratorul staţiei de metrou Gara de Nord. Şi se minunează de cât de greu e desenul cu muzicanţii, care este realizat lângă scările care