Politicienii declanşează disputa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cu trei săptămâni înainte de expirarea mandatului procurorului-şef Daniel Morar.
Agitaţia a fost provocată de Crin Antonescu, vicepreşedinte PNL. El a declarat că nu este de acord ca ministrul justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, să-l propună pe Morar pentru un nou mandat. Democrat-liberalii nu mai sunt de acord cu posibilitatea ca ministrul justiţiei să propună şeful DNA, cu toate că i-au acordat acest drept Monicăi Macovei. PSD ameninţă, prin vocea lui Victor Ponta, că va depune moţiune simplă sau chiar o moţiune de cenzură, dacă Daniel Morar este propus pentru un nou mandat.
Stoica: schimbarea legii, un regres
Valeriu Stoica, vicepreşedinte PDL, susţine că modificarea procedurii de numire a procurorilor-şefi a fost un regres pentru sistemul judiciar. În 2005, noua putere a modificat modalitatea de numire a procurorilor-şefi. Dreptul de a înainta propunerea preşedintelui, cel care ia decizia, a fost transferat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la ministrul justiţiei. La ora actuală, CSM dă doar un aviz consultativ.
Cu toate că recunoaşte că schimbarea legii a fost un regres, Stoica a găsit circumstanţe atenuante pentru Monica Macovei. „Dar, în acelaşi timp, eu mă întreb, dacă eram în locul Monicăi Macovei, ce aş fi făcut? Pentru că, din păcate, ajung la CSM, care nu a avut şi nu are încă voinţa puternică de a conduce reforma în justiţie“, a spus Stoica, într-o emisiune la postul public de televiziune.
PSD flutură moţiunea
În aceeaşi emisiune, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că social-democraţii se opun reînnoirii mandatului lui Morar şi că, dacă acesta este păstrat în funcţie de guvern, ar putea depune fie o moţiune simplă, fie una de cenzură. „Domnul Morar e o persoană care nu