» Zonele cu vad turistic se preteaza la un model de plasament imobiliar pe care unii dintre proprietarii romani il experimenteaza deja: apartamentele din blocuri cu regim hotelier.
» Investitia trebuie insa bine cumpanita; in Romania modelul nu functioneaza la fel ca in tarile turistice cu traditie, iar perioadele "moarte" afecteaza semnificativ randamentele.
Nu va ganditi la numele vreunei companii nou-infiintate ori la cine stie ce tip de instrument financiar sofisticat. E vorba de un tip de plasament imobiliar mai putin popular in Romania, dar intens promovat prin alte parti ale lumii, mai ales in zonele "fierbinti" ale turismului de vacanta. Americanii ii spun condotel (adica un condominium sau ansamblu de locuinte ce functioneaza in regim hotelier). Prin Europa i se spune aparthotel. Sunt proiecte imobiliare, de regula destul de ample, in care proprietarii cumpara una sau mai multe unitati (garsoniere, apartamente cu doua sau trei camere) pe care le folosesc, de obicei, drept locuinte de vacanta. Atunci cand nu locuiesc acolo, proprietatea este de inchiriat, iar proprietarii obtin venituri frumusele, mai ales daca zona turistica este cautata. Un alt castig poate veni din sporul de valoare, pe termen lung, specific pietei imobiliare.
Pe de alta parte, acest tip de plasament genereaza alte oportunitati de afaceri. Exista agentii care ofera consultanta specializata pentru investitia in condotel/aparthotel-uri sau companii care castiga bani frumosi din intretinerea si administarea cladirilor cu aceasta destinatie.
Majoritatea proiectelor de pe afara sunt ambitioase si isi propun sa concureze serios hotelurile clasice, chiar pe cele de 5 stele. Un condotel/aparthotel poate fi dotat cu receptie pentru clienti, restaurant, facilitati gen sala de fitness, piscina, spa ori sala de conferinte.
Multe proiecte de acest gen