S-a bătut în cuie: salariul minim va creşte cu 40 de lei de la 1 octombrie, până la suma de 540 de lei. Sursa: Mediafax
Sindicatele şi patronatele au semnat, ieri, acordul cu guvernul privind majorarea salariului minim pe economie. Nivelul acestuia va ajunge la 600 de lei abia de la începutul anului viitor. Parafarea de ieri a pus capăt unor săptămâni întregi de negocieri între părţile implicate şi de proteste ale sindicatelor nemulţumite că nu reuşeau să obţină creşterea venitului minim garantat.
Potrivit documentului, care conţine o strategie pe şapte ani, în 2014, salariul minim va reprezenta jumătate din valoarea salariului mediu pe economie (care a ajuns la un nivel de 1.704 lei brut în luna mai a acestui an - n.r.). În plus, în lunile mai şia octombrie din fiecare an va fi făcută o analiză a situaţiei economice a României, iar creşterile salariale vor ţine cont de rezultatele acestor analize. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu le-a propus, săptămâna trecută, sindicaliştilor să accepte majorarea salariului minim cu 40 de lei începând cu 1 octombrie, urmând ca de la 1 ianuarie 2009 venitul minim garantat să ajungă la 600 de lei pe lună.
Începând cu anul viitor, salariul minim ar urma să fie majorat cu 100 de lei pe an, ajungând la o valoare apropiată de jumătate din salariul mediu, conform ofertei executivului. Confederaţiile sindicale au cerut timp de gândire până ieri, ca să ia o decizie dacă acceptă sau nu soluţia propusă de guvern.
Impact bugetar:20 de milioane de euro
Conform estimărilor ministrului muncii, Paul Păcuraru, majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei va însemna, pentru bugetul general, o cheltuială suplimentară de 63,7 milioane de lei sau circa 20 milioane de euro. Disputa dintre sindicate, patronate şi guvern pe marginea salariului minim pe economie a fost decl