Creditele bancare sunt o solutie comoda de finantare a unei afaceri. Desi nu atat de entuziasta ca finantarea cu capital privat prin implicarea unui investitor sau a unui business angel care apreciaza creativitatea si ingeniozitatea, contractarea unui imprumut bancar trebuie sustinuta in cele mai mici detalii pentru evitarea riscurilor.
Ideile mari se recompenseaza cu capital pe masura in lumea investitorilor. Pentru majoritatea antreprenorilor, fondurile externe sunt asigurate insa de banci. Aici, rentabilitatea si profitabilitatea unei afaceri sunt cuvintele-cheie. Pentru americani, volatilitatea pietelor si a economiei in general creeaza o problema in acordarea imprumuturilor pentru inceperea unui business.
Jim Curry, vice-presedinte la Washington First Bank, o comunitate bancara din Washington DC, recomanda contractarea imprumuturilor la bancile mici, fiind stiut faptul ca bancile mari percep riscurile la alt nivel, o data cu debutul crizei subprime. Bancile comunitare nu au fost afectate de aceasta criza, pastrandu-si consistenta creditelor bancare, spune acesta pentru www.womenentrepreneur.com.
In Romania, desi nu se poate vorbi de o criza subprime si efecte adverse, bancile au inasprit conditiile de creditare. In general, este bine sa stiti ca bancile pun accent pe profitabilitatea viitoarei afaceri, credibilitatea managementului si garantiile atunci cand acorda un imprumut antreprenorilor.
Profitabilitatea afacerii este o problema delicata pentru majoritatea afacerilor aflate la inceput. Bancile solicita depunerea bilantului si a contului de profit si pierdere pe o perioada de minim doi ani, pentru a vedea daca imprumutul poate fi acoperit de profitul generat anual din operatiuni. Cu cat e mai mare perioada, cu atat se poate obtine mai usor finantarea, in conditiile in care firma genereaza profit.
Antreprenorii vizeaza contracta